Zdrowe i pyszne alternatywy dla sklepowych słodyczy
- By : Myclinic.com.pl
- Category : Inne tematy
Zbilansowana dieta to podstawa zdrowego stylu życia. To właśnie jakość i rodzaj pożywienia w dużej mierze może zapobiegać pojawieniu się różnych chorób, ma również największy wpływ na naszą sylwetkę. Wśród głównych wrogów zdrowia i urody znajdują się kupne słodycze pełne sztucznych substancji konserwujących, białego cukru i niezdrowych tłuszczy utwardzonych. Przedstawiamy 4 proste, domowe słodkości, które pozwolą Ci wyeliminować niezdrowe przekąski!
1. Owoce
Owoce są zdrowe, wyjątkowo bogate w witaminy i minerały. To także wartościowe źródło błonnika, który pomaga w zachowaniu dobrej pracy układu pokarmowego. Z owoców możemy przyrządzić smaczne sałatki, sorbety, a nawet wykorzystać je jako pyszny dodatek do domowych wypieków, takich jak babeczki z kremem waniliowym czy lekkie ciasta drożdżowe.
2. Jogurty
Szukając pożywnej, lekko słodkiej i smacznej przekąski warto zwrócić uwagę na różnego rodzaju jogurty z dodatkami. Jogurt typu greckiego lub naturalny świetnie skomponuje się z musami owocowymi i świeżymi owocami, jak i z bakaliami, płatkami granola czy pokruszoną gorzką czekoladą. Tego typu przekąska doda energii, a także zapewni dużą dawkę białka, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania mózgu kwasów tłuszczowych i żelaza, które zawarte jest w orzechach i czekoladzie.
3. Desery mleczne
Na bazie mleka lub śmietanki możemy stworzyć wiele różnych pysznych deserów, które sprawdzą się szczególnie latem. Przykładem może być popularna we Włoszech panna cotta czyli deser ze śmietanki i żelatyny, który podawać możemy z pysznymi musami owocowymi. Ze śmietany przyrządzić możemy również śmietanowiec czyli ciasto, które najczęściej podawane jest z różnokolorowymi galaretkami na bazie owoców.
4. Twaróg
Twaróg na słodko – z dodatkiem słodzika, cukru lub owoców – może być świetnym dodatkiem do dań obiadowych, które równocześnie będą zastępowały deser. Słodki twaróg doskonale sprawdzi się jako farsz do pierogów lub naleśników. Możemy również wykorzystać go do zrobienia pysznego, lekkiego sernika bez spodu.