Tarta z brokułami – czyli sposób na przemycanie warzyw
- By : Myclinic.com.pl
- Category : Inne tematy
Nie zawsze jedzenie warzyw jest łatwe i przyjemne, pomimo naszych najszczerszych starań. Warto jednak nad tym pracować i wynajdywać nowe triki na przemycanie warzyw do diety. Nie jest to tak, trudne jak myśli większość osób. Z warzyw można stworzyć niesamowite dania. Wystarczy odrobina wyobraźni. Można na przykład zrobić pyszną, warzywną tarte z brokułem. Nie jest to nic trudnego, a dostarczy wielu potrzebnych składników odżywczych i witamin.
Jak się okazuję tarty mogą być nie tylko na słodko.
Tarta z brokułami – przepis
Składniki:
Kruche ciasto:
• 250 g mąki pszennej tortowej
• 125 g niesolonego masła
• 2 żółtka
• pół łyżeczki soli
• 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
• 1 brokuł
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 100 g sera feta
• 200g tartego sera np. gouda
• 3 jajka
• 100 ml kwaśnej śmietany 12%
• pietruszka natka – posiekana
• sól i pieprz
• olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko wraz z solą. Dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagniatamy ciasto. W trakcie dodajemy zimną wodę. Gdy wyrobimy już ciasto, owijamy je w folię i odkładamy do lodówki na około godzinę.
W międzyczasie gotujemy brokuł w osolonej wodzie. Pamiętajmy jednak, że nie może być za miękki.
Schłodzone ciasto wałkujemy i umieszczamy w wysmarowanej masłem formie do tarty. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Po tym czasie lekko chłodzimy.
Cebule kroimy i smażymy do lekkiego zeszklenia się.
W naczyniu roztrzepujemy jajka ze śmietanę, podsmażoną cebulę, czosnkiem, pietruszką i przyprawami. Całość mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy tarty żółty ser.
Na podpieczonym spodzie układamy brokuła oraz pokrojony w kostkę ser feta. Całość zalewamy masą jajeczną. Tarte pieczemy około 30 – 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu lekko schładzamy. Podajemy z kiełkami lub rukolą.